Gril a jeho miesto nielen v profesionálnej gastronómii

Grilované pokrmy sú stále veľmi obľúbené. Grilovanie nám prináša potešenie nielen na domácich záhradkách alebo v prírode, ale aj v kuchyniach gastronomických prevádzok ponúkajúcich zákazníkom grilované mäso či zeleninu. Gastronomický gril má svoje pevné miesto zároveň v elegantných reštauráciách a steakhousech, rovnako tak v podnikoch rýchleho občerstvenia a vo firmách, ktoré ponúkajú predovšetkým cateringové služby. Nastáva teda otázka, aký typ grilu vybrať, aby ste mali istotu, že všetko, čo sa na ňom pripraví, si podmaní srdce a maškrtné jazýčky všetkých zákazníkov? Ponúkame krátky prehľad grilovacieho zariadenia.

Kontaktné grily

Začnime grilom, ktorý by mal byť súčasťou vybavenia každej cateringovej spoločnosti, podniku s rýchlym občerstvením, food trucku, kaviarne alebo sandwich baru. Jedná sa o kontaktný gril – malé zariadenie slúžiace na tepelné spracovanie sendvičov, toastov, wrapov a burgerov. Každý model zariadenia je vybavený dvoma vykurovacími doskami - horné a spodné, to ho odlišuje od typického grilu. Vďaka tomu sa pečivo vložené do zariadenia dokonale prepečie z oboch strán. Kontaktný grily s elektrickým napájaním majú plynulú reguláciu teploty a sú vybavené keramickými alebo liatinovými grilovacími doskami – drážkovanými, hladkými alebo kombinovanými. V ponuke sú zariadenia rôznych rozmerov, s jednou alebo dvoma doskami, čo nám umožní si vybrať model prispôsobený nielen našim požiadavkám, ale aj priestoru, ktorý máme k dispozícii. Väčšina modelov je vybavená bezpečnostným termostatom chrániacim prístroj pred prehriatím a prepätím, protišmykovými, stabilizačnými nožičkami, pohodlnými madlami z tepelne nevodivých materiálov a výsuvným lapačom tuku alebo zásuvkou na tuk a zvyškami z grilovania.

Do segmentu kontaktných grilovacích zariadení patria aj plynové alebo elektrické stolné grilovacie dosky. U nich je možné zvoliť pracovnú plochu hladkú, drážkovanú alebo kombinovanú – to v rôznych veľkostiach. Zaujímavú verziu stolných grilovacích dosiek sú keramické grily, ktoré sú vybavené ochranou proti prehriatiu a prepätiu, nádobou na zachytávanie tuku, kontrolkou a reguláciou teploty. Keramický gril má dokonale hladkú pracovnú dosku s rovnakou teplotou po celej ploche, čo zaisťuje rovnomerné tepelné spracovanie potravín a tento typ sa hodí skvele na grilovanie rôznych pochutín, aj mrazených polotovarov.

Plynový gril

Plynové grily sú zariadenia, ktoré sa skvele hodia pre profesionálnu gastronómiu. Hneď po stlačení zapaľovania sú pripravené na prácu, zaručujú presnú reguláciu teploty a rovnomerné tepelné spracovanie. Možno ich napájať z plynových rozvodov alebo z prenosnej tlakovej fľaše, preto ich veľmi rady využívajú nielen reštaurácie alebo hotelové kuchyne, ale aj cateringové spoločnosti zaisťujúce vonkajšie akcie. Plynové grily sa vyrábajú v jedno-, dvoj-, troch – a dokonca vo verzii so štyrmi horákmi. Obvykle sa ovládajú samostatne. Väčšina modelov je vybavená elektronickým zapaľovaním a plynovodom s redukčným ventilom, čo zvyšuje prevádzkovú bezpečnosť.

Medzi plynové grily patria aj lávové grily s jedným alebo dvoma horákmi a roštom. Fungujú tak, že horáky dopĺňajú špeciálne lávové kamene, ktoré dokonale akumulujú teplo a následne ich prenášajú na grilované suroviny. Sú perfektné na grilovanie mäsa a rýb, ale aj zeleniny a pečiva.

Gril pre catering

Profesionálne cateringové grily sú mobilné zahradné grily, ktoré sa najčastejšie používajú pri rôznych typoch vonkajších akcií. Líšia sa predovšetkým spôsobom napájania – k dostaniu sú zároveň grily plynové a elektrické, ale aj grily na drevené uhlie. Plynové grily môžu mať rôzny počet horákov. Prakticky všetky (okrem modelov s panvicou) majú stabilné, často skladacie nohy alebo základňu na kolieskach a sú vyrobené z nerezovej ocele, ktorá je odolná voči vysokým teplotám a mechanickému poškodeniu. Sú vybavené elektrickým zapaľovaním, termočlánkovým ventilom pre automatické uzavretie prívodu a káblom s redukčným a poistným ventilom.

Čo si vybrať?

Grily pre gastronomické prevádzky majú svoje miesto prakticky v každej profesionálne zariadenej kuchyni, ale odpoveď na otázku, do akého zariadenia ich najlepšie investovať, nie je vôbec jednoduchá. Výber optimálneho prístroja závisí predovšetkým od zamerania konkrétnej gastronomickej prevádzky a priestoru, ktorý je v danej kuchyni k dispozícii. Dúfame, že vám náš článok pomôže urobiť to najlepšie možné rozhodnutie.

Publikované: 29. 11. 2023

Kategória: Bývanie

Autor: Pavlína Pospíšilová