Cold Brew – toto ste o ňom určite nevedeli

Počuli ste už niekedy o káve Cold Brew a zaujíma vás, o čo ide? Potom ste na správnom mieste. Prinášame vám stručný prehľad základných vlastností studenej kávy, ktoré z nej robia tak unikátny nápoj.

Ľahká domáca príprava

Príprava studenej kávy nie je žiadna veda. Postačia vám bežné kávové zrná, ktoré je nutné nahrubo namlieť a zaliať studenou vodou. Použiť môžete buď klasickú kávu alebo kávu bez kofeínu. Ideálny pomer je 100 až 150 gramov kávy na 1 liter vody. Po zaliatí je nutné počkať 12 až 16 hodín, kým káva uvoľní svoje chute a vôňu. Po uplynutí potrebnej doby stačí prefiltrovať zmes a káva Cold Brew je hotová.

Recept je možné rôzne doplniť podľa vašich chutí. Pre letné mesiace je ideálna kombinácia studenej kávy s tonikom, citrónom a kockami ľadu. Počas chladnejších období môžete do studenej kávy pridať šľahačku, mlieko alebo kúsky ovocia.

Vedeli ste, že…

… príliš jemne pomleté zrná môžu spôsobiť horkosť a zakalenie kávy Cold Brew?

Unikátna chuť, ktorá prekvapí

Studená káva je ideálnou voľbou pre tých, ktorí obmedzujú svoj prísun kyselín kvôli špeciálnym diétam. Aby sme boli konkrétni, studená káva má pH 6,31 a bežná káva zase 5,48. Čím je pH nižšie, tým kyslejší je roztok. Nižšia kyslosť znamená lahodnejšiu a jemnejšiu chuť. Príprava studenej kávy nezahŕňa horúcu vodu a ani vysoký tlak. Chuť nie je tým pádom taká plná a namiesto toho je omnoho viac oriešková a čosi sladšia.

Podobné zastúpenie kofeínu

Extrakcia kofeínu z bežnej kávy nie je závislá na teplote alebo tlaku, takže jeho množstvo je v studenej káve v podstate rovnaké ako v tej bežnej. Výnimkou je samozrejme studená káva bez kofeínu, ktorá je však stále bohatá na antioxidanty a minerály. Množstvo kofeínu v bežnej studenej káve závisí aj od spôsobu prípravy, množstva použitej kávy či riedení.

Dlhšia trvanlivosť

Chuť klasicky pripravenej kávy stráca na svojej kvalite v priebehu hodín. Kyslosť sa stupňuje a zážitok z pitia sa rýchlo vytráca. U studenej kávy je trvanlivosť chuti omnoho dlhšia. Pripravený nápoj vám v chladničke vydrží minimálne 5 dní a maximálne celý týždeň. Skladovanie pri izbovej teplote v žiadnom prípade neodporúčame.

Cold Brew káva pochádza z Japonska a prvé zmienky o nej sa datujú do 17. storočia. Dnes už poznáme nespočetné množstvo receptov, ako pripraviť nápoje zo studenej kávy. Ide o skvelé drinky na letné osvieženie či oddych počas zimnej pohody. Vyskúšajte aj vy pohár studenej kávy Cold Brew.

Add comment