Bezlepková roláda s jahodami

Vyskúšate s nami upiecť skvelú bezlepkovú roládu s jahodami a mascarpone? Je krásne farebná, ľahká a nadýchané piškótové cesto vonia po citrónovej kôre. Nemusíte sa báť - toto cesto nikdy nepraskne. Teda ak sa budete riadiť naším postupom. Roládu sme vylepšili lahodným krémom a čerstvým, chrumkavým ovocím. Do teplého počasia je svieža roláda ako stvorená. 

Množstvo: 10 porcií

Príprava: 40 minút

Doba pečenia: 10 minút

Náročnosť: nízka

Pripravte si:

Na roládu

  • 145 g hladkej bezlepkovej múky
  • 110 g kryštálového cukru
  • 4 veľké vajcia
  • nastrúhanú citrónovú kôru z polovice malého citróna
  • štipku soli

Na citrónový krém

Ako postupovať?

Teplovzdušnú rúru predhrejte na 170 °C. Pripravte si plech na pečenie (my sme použili plech s rozmermi 40 × 25 cm) a vyložte ho papierom na pečenie. Vo vysokej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Nezabudnite, že čím viac vzduchu dostanete do snehu z bielkov, tým nadýchanejšia bude vaša piškótová roláda. V hlbšej miske vyšľahajte žĺtky a cukor do peny, pridajte múku a nastrúhanú citrónovú kôru a všetko vyšľahajte do hustého krému. Potom pridajte bielky. Pomaly a opatrne ich vmiešajte do hustej zmesi. Pokojne po častiach.

Hotové piškótové cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne ho rozotrite. Dajte cesto piecť. Pečte 10 minút dozlatista. Či je cesto dobre upečené, môžete vyskúšať špajdľou alebo špajdľou.

Po upečení môžete cesto opatrne zrolovať a odložiť ho vychladnúť.

Smotanu vyšľahajte s cukrom a stužovačom dotuha, pridajte tvaroh a mascarpone a dobre premiešajte. Nakoniec ešte pridajte šťavu z polovice citróna a znovu dobre premiešajte. Krém odložte do chladničky a nechajte ho tam, kým nakrájate jahody, pripravíte čučoriedky a domácu marmeládu. Len čo to máte pripravené a vaša piškótová roláda vychladla, môžete začať so záverečnými prácami. 

Piškótovú roládu opatrne narovnajte (odrolujte). Rovnomerne ju potrite obľúbenou domácou marmeládou. Navrstvite pripravený citrónový krém. Pridajte na kúsky nakrájané ovocie a roládu zase opatrne zarolujte. Snažte sa ju pekne uťahovať, aby sa vám neotvárala. Na záver ju môžete posypať práškovým cukrom či dozdobiť zvyšným krémom. Vašej fantázii sa medze nekladú.

Tip: Ak je vaša rúra stará a nepečie rovnomerne, skúste ju vymeniť za modernejšiu. Napríklad inteligentná kombinovaná rúra MORA VTPS 787 BXB s mimoriadne veľkým objemom 77 litrov je vybavená aj termosondou a funkciou pary na prípravu chutných a zdravých jedál. Má 22 automatických programov a rozsah teplôt od 30 do 300 °C. Pre skúsených kuchárov možno teplotu a čas pečenia naprogramovať v dvoch krokoch hneď od začiatku. K dispozícii je aj funkcia zdravého fritovania horúcim vzduchom bez tuku. Veľkorysý vnútorný priestor rúry je klenutý ako tradičná kamenná rúra a zaručuje dokonale rovnomerné pečenie až na štyroch úrovniach naraz, čo je ideálne na úspornú prípravu viacchodových menu počas celého roka. Komfort zvyšuje praktický teleskopický výsuv, ako aj tlmené zatváranie a otváranie dvierok. Účinný automatický pyrolitický systém čistenia zabezpečuje čistenie bez námahy. Rúra spadá do veľmi úspornej triedy A+ a stojí 499 EUR.


Ďalšie recepty nájdete tu: https://www.mora.cz/receptar/

www.mora.sk

Publikované: 20. 06. 2024

Kategória: Zdravie