Zázračné šípky podporia vaše zdravie ako aj krásu

Šípky sú okrúhle alebo oválne jasne oranžové, červené alebo niekedy fialové plody, ktoré sa tvoria na opelených ružiach koncom leta a na jeseň. V závislosti od druhu môžu rásť v zhlukoch (ako cezmína alebo baza), v malých skupinách alebo ako veľký, samostatný ker. Po skončení leta sa stávajú súčasťou jesenných dekorácii. Ako všetky bylinky, aj šípky sa značne líšia podľa toho, kde rastú, kedy boli nazbierané, ako boli pripravené a tak ďalej. Niektoré šípky sú sladké a kypré, iné sú tvrdé a zatrpknuté. Mnohokrát majú šípky v sebe trochu kyslosti. Všetky tieto rôzne chute a textúry nám hovoria, že každý šípkový kvet, s ktorým sa stretneme, je jedinečný a v dôsledku toho má jedinečné dary a vlastnosti. Zo šípiek si môžeme pripraviť chutný džem, marmeládu, olej, čaj alebo likér, ktorý funguje ako podpora trávenia.

Bohaté na vitamín C

Sušené šípky sa používajú na výrobu liekov. Šípky majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý pomáha pri prevencii a liečbe chrípky a prechladnutia. Vitamín C nachádzajúci sa v šípkach sa pri sušení a spracovaní ničí. Šípky sa používajú na liečbu žalúdočných porúch, ako sú kŕče, vredy, podráždenie žalúdka a nedostatok žalúdočnej kyseliny. Sú užitočné pri zápche, hnačke, ochoreniach žlčníka, žlčníkových kameňoch, dne, opuchoch alebo vodnatieľke, vysokom cholesterole, cukrovke, ochoreniach hrudníka a horúčke.

Kardiovaskulárne zdravie

V šípkach sa nachádzajú polyfenoly, flavonoidy a karotenoidy, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať alebo eliminovať voľné radikály z tela. Ide o vedľajšie produkty bunkového metabolizmu, ktoré by mohli poškodiť zdravé bunky a spôsobiť mutáciu na rakovinové bunky. Nedostatok antioxidantov či voľných radikálov sa spája so srdcovými chorobami, rakovinou a predčasným starnutím. Šípky obsahujú antioxidanty, ktoré udržujú telo zdravé.

Silné kosti

Vitamín C nachádzajúci sa v šípkovej ruži je životne dôležitý pre tvorbu kolagénu. Kolagén s ďalšími minerálmi pomáha predchádzať riziku osteoporózy tým, že udržiava hustotu minerálov a udržuje kosti silné a pružné.

Zdravie pokožky

Olej extrahovaný z plodov šípky sa používa na podporu zdravia pokožky. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu a znižuje výskyt jemných liniek a vrások. Vitamín A zvyšuje vlhkosť pokožky. Tento olej pomáha pôsobiť proti UV žiareniu. Antioxidanty pomáhajú podporovať tón a textúru pokožky a tiež liečia pigmentáciu. Tento olej obsahuje esenciálne mastné kyseliny, ktoré zabraňujú tvorbe jaziev a podporujú regeneráciu pokožky. Nemal by sa však aplikovať priamo na akné. Šípkový olej je schopný regenerovať nové kožné bunky a je užitočný pri liečbe popálenín a jaziev. Rehydratuje pokožku a udržuje vlhkosť. Šípky sú v skutku zázračné a liečivé plody bohaté na vitamín C. Dozreté červené plody sa používajú na prípravu bylinkového čaju, džemov, želé, sirupov alebo polievok. Konzumujte iba šípky pestované organicky – nikdy nie tie, ktoré sú postriekané chemikáliami, najmä systémovými.

Publikované: 03. 10. 2022

Kategória: Zdravie

Autor: Tereza Havelková