Strava má na zdravie zásadný vplyv

Rýchly a aktívny životný štýl väčšiny populácie nás bohužiaľ núti k nerešpektovaniu pravidla, ktoré hovorí, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Je veľmi málo ľudí, ktorí sa snažia o dodržiavanie príjmu správnej a vyváženej stravy a ich životným krédom je zdravý životný štýl.

Bohužiaľ je na svete mnoho krajín, ktorých obyvatelia trpia nedostatkom akejkoľvek stravy hoci z dôvodov životných podmienok alebo živelných katastrof (napr. povodne, záplavy, dlhodobé sucho as tým súvisiaca neúroda a pod.). Na druhej strane sú krajiny, ktorých obyvatelia si doprajú predovšetkým nezdravé jedlá v množstve väčšom ako je zdravé, a preto často aj vďaka nedostatočnému pohybu trpia nadváhou a obezitou. Z toho vyplýva, že na naše zdravie má veľký vplyv tak výber potravín, ako aj jeho množstvo.

Tip: Ak niekedy nestíhate plnohodnotnú stravu, ale nechcete prísť o dennú porciu živín, vyskúšajte kokteil DailyMix. O čo ide, vám prezradí táto DailyMix recenzia.

Autor Radek má s DailyMix skúsenosť a v recenzii produkt popísal od A do Z.

Aké látky organizmus potrebuje?

Každá zdravá strava má obsahovať primeraný obsah energie a zaistiť vyvážený prívod dôležitých živín ako sú bielkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitamíny, minerálne látky a voda, ktorých príjem sa odvíja od veku a zdravotného stavu jednotlivca.

Bielkoviny sú potrebné na rast a tvorbu protilátok v našom organizme. Bielkoviny obsahujú predovšetkým mäso, mlieko, mliečne výrobky, pečivo, cestoviny, ryža, šošovica, hrach a sója.

Tuky sú nositeľmi vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E, K) a umožňujú ich vstrebávanie. Nasýtené tuky živočíšneho pôvodu obsahujú napr. maslo, vajcia a vnútornosti. Nenasýtené tuky rastlinného pôvodu obsahujú napr. ryby a orechy.

Sacharidy či cukry sú predovšetkým zdrojom energie a neprinášajú organizmu žiadne prospešnejšie látky.

Vláknina podporuje správnu funkciu čriev, a podporuje tak zažívanie. Vlákninu obsahujú predovšetkým celozrnné pečivo, ovsené vločky, strukoviny, zelenina a ovocie.

Vitamíny sú obsiahnuté takmer vo všetkých potravinách, predovšetkým v ovocí a zelenine.

Minerálne látky sa okrem iného podieľajú na výstavbe telesných tkanív a regulujú, aktvivujú a kontrolujú metabolické pochody. Medzi minerálne látky radíme vápnik, sodík, draslík, horčík, železo, jód, fluór, chróm a pod.

Dôležité je tiež prijímať dostatočné množstvo tekutín (aspoň 2-2,5 l denne) vo forme rôznych prírodných vôd, čajov a ovocných či riedených prírodných džúsov.

Nedostatok dôležitých živín a nadmerný príjem energie vo forme tukov, cukrov a soli zvyšuje riziko ochorenia závažnými civilizačnými chorobami ako sú cukrovka, infarkt myokardu, mozgová príhoda, rakovina prsníka, hrubého čreva, konečníka, maternice a vaječníka. Vysoký príjem cukrov zvyšuje výskyt zubných kazov a vysoký príjem soli spôsobuje vysoký krvný tlak a rakovinu žalúdka.

Add comment